Deze pagina beschrijft mijn bevindingen met de Garmin Zumo XT, en bevat tips voor het omgaan met dit navigatiesysteem. Voor het maken van routes gebruik ik voornamelijk MyRoute-app (MRA). Maar met elke andere routeplanner is het mogelijk GPX bestanden aan te maken. Dus heb ik ook het gebruiken van die bestanden meegenomen in mijn beschrijving.
Handig om te weten:
- De Zumo XT kan 200 routepunten per route aan, dus dat zal je zelden halen.
- Het standaard kaartthema (Nederland) toont zijwegen niet erg duidelijk. Er zijn betere thema’s te selecteren (bij Kaartinstellingen). Persoonlijk heb ik ‘Garmin’ ingesteld.
- Laat ‘Automatisch herberekenen’ aan staan als je naar een bestemming reist. Zet het uit als je een route aan het rijden bent.
- Via ‘Garmin Explore‘ kunnen gegevens in de Cloud worden opgeslagen. Als routeplanner waardeloos (alleen rechte lijnen bijvoorbeeld). Automatische synchronisatie vindt plaats door de app MyDrive’ op je telefoon. Hier kan je het navigatieapparaat aan koppelen, en worden waypoints en tracks heen en weer gelijk gehouden. Hierbij hoeft de Zumo dus niet aan de computer gekoppeld te zijn …
- Het tonen van individuele tracks op de Zumo XT is een uitdaging. Vooral als je Explore hebt gebruikt. Maar het blijkt toch te kunnen. Zie het laatste onderwerp op deze pagina…
Alles over routes. Er zijn drie mogelijke soorten routes te rijden op een Garmin:
- Een Track: Een ‘spoor’, als zodanig op het systeem gezet met Garmin Drive, BaseCamp, MRA of door een directe kopie te maken naar het interne geheugen van de Garmin. Een track kun je gebruiken om te navigeren, maar er wordt dan alleen een lila spoor getoond, geen navigatieaanwijzingen. Alleen handig bij ‘off road’ rijden …
- Een geïmporteerde route: Door een route op het systeem te zetten, krijg je de vraag bij het opstarten of je de nieuwe route wil importeren. Zo ja, wordt de route berekend en vastgelegd in de reisplanner.
Het is overigens ook later mogelijk routes te importeren via het menu in de reisplanner. Overgedragen routes blijven namelijk op het systeem staan (Garmin\Zumo\Internal Storage\GPX), ook als je ze niet direct importeert. - Een geconverteerde route: Op de Garmin kan je een track converteren naar een reis in de reisplanner.
Het verschil tussen een geïmporteerde en geconverteerde reis zit in de routepunten.
- Conversie van een track naar een reis levert altijd een route op met twee punten: begin en eindpunt. Het navigeren kent wat bijzonderheden. Zie “Werkwijzen om een route-navigatie te starten”.
- Het resultaat van het importeren van een route (de navigatie berekent een route op basis van de routepunten in het routebestand) wordt bepaald door het invoerbestand. De mogelijkheden die je hierbij hebt, op basis van MRA exports of op basis van GPX bestanden, staan hieronder op een rijtje. Gebruik je een andere bron voor de GPX bestanden, controleer dan altijd de route op de kaart.
- Mijn bevinding: wil je een route exact rijden zoals bedoeld, dan is het converteren van een track naar een reis de meest zekere methode, ook op de Zumo XT!.
Bestand overgedragen via MRA ‘Exporteren’:
- Device: Garmin Old (GPX 1.0): import: alle routepunten zijn harde punten (met vlaggen).
- Device: Garmin (GPX 1.1): import: alle routepunten (behalve begin en eind) zijn ‘zacht, ook vormingspunten).
- Device: Garmin Zumo XT (GPX 1.1): import: Alle vormingspunten (begin en eind, maar ook tussenliggende vormingspunten) zijn ‘hard’, alle overige punten ‘zacht’.
Bestand, aangemaakt via ‘Opslaan als’ in MRA, overgedragen via verkenner naar Zumo XT:
- Opslaan als: GPX 1.0 (route, track, POI): alle routepunten zijn harde punten (met vlaggen). Starten is mogelijk naar dichtstbijzijnde punt en naar elk routepunt.
- Opslaan als: GPX 1.1 (route, track, POI): Route wordt als ‘off road’ weergegeven (alle punten worden via rechte lijnen verbonden). Het zijn wel zachte punten. Starten naar het dichtsbijzijnde punt is niet mogelijk, wel naar begin of eind. Bij het rijden volgt de navigatie wegen, maar geeft afwijking naar spoor aan. Niet gebruiken dus …
- Opslaan als: GPX 1.1 (BETA route, track, POI): Alle routepunten zijn zachte punten, behalve de vormingspunten. Starten is mogelijk naar dichtstbijzijnde punt, of alle vormingspunten.
Werkwijzen route overdragen (mijn adviezen om je route zo goed mogelijk op de Zumo XT te zetten):
- Route overdragen voor Zumo XT:
- Zorg dat de route correct in MRA staat
- Verbind de Garmin met de PC
- Exporteer de route vanuit MRA naar Zumo XT (Zumo XT GPX 1.1). Hiermee wordt overigens ook automatisch een track overgedragen.
- Koppel de Garmin los en zet hem aan
- Kies bij de vraag ‘Nieuwe routes importeren’ voor ‘Ja’.
- Voordat je de route gaat rijden: zoek de track op, zet deze op rode kleur en in de verzameling ‘TrackTonen’.
- Alternatief voor werkwijze zonder MRA:
- Zorg dat je een GPX bestand hebt met de route én de track
- Verbind de Garmin met de PC
- Kopieer dit bestand met de verkenner naar Garmin\Zumo\Internal Storage\GPX
- Koppel de Garmin los en zet hem aan
- Kies bij de vraag ‘Nieuwe routes importeren’ voor ‘Ja’.
- Voordat je de route gaat rijden: zoek de track op, zet deze op rode kleur en in de verzameling ‘TrackTonen’
- Draadloos overbrengen (als Zumo b.v. nog op motor zit)
(nadeel: geen import met vormingspunten mogelijk):- Sla GPX op in MRA (GPX 1.1 (track, POI) of gebruik een eigen GPX met minimaal een track of route.
- Importeer deze als track in Explore
- Op motor: verbind Zumo met telefoon
- Start MyDrive (op de telefoon)
- Synchroniseer Explore (op de Zumo: Waarheen, Explore, Instellingen, Nu synchroniseren, gebeurt vaak al automatisch…)
- Open de track (kies voor rode kleur en voor de verzameling ‘TrackTonen’) en converteer de track naar een reis.
Mijn favoriete werkwijze:
(Alle handelingen zijn op deze pagina ergens beschreven)
- Ik maak de route aan in MRA (mag ook in BaseCamp);
- Ik sla deze op als track;
- Ik breng de track over naar de Zumo XT;
- Ik kleur de track rood en zorg dat hij op de kaart wordt getoond;
- Ik converteer de track naar een reis;
- Ik zet ‘Automatisch herberekenen’ uit;
- Ik start de reis (zie onder).
Werkwijzen om een route-navigatie te starten:
- Ga naar Reisplanner
- Kies voor ‘Opgeslagen Reizen’
- Selecteer juiste reis
- Kies voor ‘Ga’
- Naar ‘Begin’ of ‘Eind’ of ‘Dichtstbijzijnde punt’. Het antwoord hangt af van de positie waar je bent:
- Sta je op de route, kies dan voor Eind. De route begint nu op de plek waar je staat.
- Sta je voor de route, kies dan voor Begin. Je wordt nu via de instellingen van je systeem naar het beginpunt geleid en daarna begint de route automatisch
- Als je ergens halverwege wil starten maar je staat niet op de route, kies gewoon voor het dichtstbijzijnde punt. Je wordt dan naar de route geleid en vanaf daar wordt de route vanzelf opgepakt.
Zumo XT: Aparte tracks tonen
Af fabriek heeft de Zumo voor het tonen van tracks twee instellingen: allemaal aan of uit. Dat is erg onhandig als je meerdere routes in hetzelfde gebied op je systeem hebt staan (en dat is vaak zo…).
Gelukkig is het is mogelijk tracks ook individueel te tonen op de kaart in de gewenste kleur, maar dit vereist wat voorwerk. Daarvoor moet je even gebruik maken van Garmin Explore. Ook heb je de app ‘Garmin Drive’ op je telefoon nodig. Die kan je eenvoudig via de App Store of Google Play installeren. Beide programma’s zijn gratis.
Het weergeven van aparte tracks werkt via zogenaamde verzamelingen. Deze kunnen apart worden getoond (of niet). Als een track niet aan een verzameling is gekoppeld, maakt hij deel uit van de groep ‘Niet-georganiseerd’. Hiervan kun je gebruik maken om bepaalde tracks wel of niet te laten zien.
Als je dit niet gebruikt, kunnen tracks alleen allemaal tegelijk wel of niet getoond worden.
De procedure om ze individueel aan te kunnen zetten:
- Maak in Explore een ‘Verzameling’ aan. Noem deze bijvoorbeeld ‘TrackTonen’
- Verbind je Zumo met je telefoon (Bluetooth koppeling).
- Synchroniseer met je toestel (op de Zumo: Waarheen, Explore, Instellingen, Synchroniseer)
- Stel op je Zumo in dat alleen deze verzameling wordt getoond:
- Instellingen, Kaart en Voertuig, Kaartlagen, Verzamelingen
- Zet ‘Niet-georganiseerd’ uit en ‘TrackTonen’ aan
- Ga naar het spoor dat je wil tonen (Apps, Sporen)
- Open het spoor en kies voor instellingen (sleutel):
- Kies eventueel de gewenste kleur (rood is populair)
- Kies voor ‘Verzamelingen’
- Selecteer ‘TrackTonen’
- Het weer verwijderen van de trackweergave op de kaart doe je door op dezelfde manier de verzameling bij het spoor weer af te vinken. Je krijgt dan een waarschuwing dat de track niet meer wordt getoond en de vraag of je die nieuwe categorie (feitelijk ‘Niet-georganiseerd’) weer wil tonen. Uiteraard niet doen, anders zie je alle sporen …